Véradás

Az arab sejk a halálán van, csak egy vérátömlesztés segíthet rajta. Nagyon ritka a vércsoportja, így nem nagyon találnak donort. Végül a zsidó Kohn, akinek azonos a vércsoportja, elmegy vért adni. A sejk megkapja és másnapra kutya baja… ajándékba ad is Kohnnak 3 rúd aranyat!
Egy évre rá megint rosszul lesz a sejk, megint elküldet Kohn véréért, aki a tavalyi ajándékra gondolván, ismét ad a véréből, de ezúttal csak egy nyamvadt rézgarast kap érte!
Meghökkenésében Kohn el is megy a rabbihoz tanácsot kérni, aki bölcsen ezt mondja:
- Ne csodálkozz Kohn, hogy idén csak ennyit kaptál, hiszen egy éve a te véred folyik benne!

Elosztás

A pópa, a tiszteletes és a rabbi arról beszélgetnek, hogyan kell elosztani a perselyekbe bedobott pénzt.
A pópa:
- Egyharmada az Úré, egyharmada a szegényeké, egyharmada az enyém.
A tiszteletes:
- A fele az Úr házáé, a fele a szegényeké.
A rabbi:
- Én felteszem az egészet egy jó nagy tálcára és fedobom jó magasra, amit az Úr elkap az az övé, ami meg visszaesik az az enyém.

Hohmec

A katolikus elmegy a rabbihoz:
- Rebe lében, mondd meg nekem, mi az a hohmec!
- Hohmec, hohmec... Az hohmec.
- Na de világítsd meg valami gyakorlati példával!
- Nü. Figyelj. Van az a két zsidó kéményseprő. Felmennek egy ház tetejére, ott a kémény. Előbb az egyik bújik be, aztán a másik. Kipucolják. Lent találkoznak. Kérdés: melyikük fog megmosakodni?
- Hát mind a kettő!
- Nem tudsz fiam, mi az, hohmec. Jól figyelj!Van az a két zsidó kéményseprő. Felmennek egy ház tetejére, ott a kémény. Előbb az egyik bújik be, aztán a másik. Az első kiviszi mind a kormot, a másikon egy szem korom nem marad. Lent találkoznak. Melyikük fog megmosakodni?
- Hát az első!
- Nem tudsz fiam, mi az, hohmec. Jól figyelj!Van az a két zsidó kéményseprő. Felmennek egy ház tetejére, ott a kémény. Előbb az egyik bújik be, aztán a másik. Az első kiviszi mind a kormot, a másikon egy szem korom nem
marad. Lent találkoznak. Az első ránéz a másodikra, látja, hogy az tiszta. A második ránéz az elsőre, látja, hogy az kormos. Melyikük fog megmosakodni?
- Hát a második.
- Nem tudsz fiam, mi az, hohmec. Jól figyelj!Van az a két zsidó kéményseprő. Felmennek egy ház tetejére, ott a kémény. Előbb az egyik bújik be, aztán a másik. Az első kiviszi mind a kormot, a másikon egy szem korom nem
marad. Lent találkoznak. Az első ránéz a másodikra, látja, hogy az tiszta. A második ránéz az elsőre, aki annyira kormos, hogy nyilván minden kormot kivitt a kéményből.
Melyikük fog megmosakodni?
- Nahát rebe! Hát egyik sem!
- Nem tudsz, fiam, mi az, hohmec! Majd a kis Móric, az első béből. Móric, gyere be!
Móric, jól figyelj! Van az a két zsidó kéményseprő. Felmennek egy ház tetejére, ott a kémény. Előbb az egyik bújik be, aztán a másik. Kipucolják. Lent találkoznak. Kérdés: melyikük fog megmosakodni?
Mire Móric:
- Nü, hol az a két zsidó kéményseprő?!
- Látod - mondja a rabi -: ez a hohmec.

Isten mindent lát

Egy zsidó éhesen érkezik a faluba. Mivel sehol sem talál kóser vendéglőt, ezért bemegy az első keresztény vendéglőbe és jóízűen elfogyaszt egy tál kelkáposztát. Jóllakottan lép ki az étteremből, mikor az ég hatalmasat dördül.
Mire a zsidó méltatlankodva:
- Ekkora felhajtást egy vacak kelkáposztáért!

Címkék