Levezetés a Télapó ügyében

VAJON VAN-E TÉLAPÓ?
(Az amerikai típusú télapóról van szó)

1. Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni, de több mint 300.000 fajta élő organizmus létezik, amely besorolásra vár és bár ezek többsége ízeltlábú vagy baktérium, nem zárhatjuk ki teljesen annak a lehetőségét, hogy a Télapó mégis repülő rénszarvasok vontatta szánon közlekedik.

2. A világon 2 milliárd gyerek (18 éven aluli) van. De minthogy a Télapó szemmel láthatóan nem törődik a mohamedán,hindu, zsidó és buddhista gyerekekkel, a munka 15%-ra mérséklődik (378 millióra az ENSZ Népességügyi Hivatala szerint). Háztartásonként átlagosan 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent, ha feltételezzük, hogy minden családban van legalább egy jó gyerek.

3. A Télapónak, hála a különböző időzónáknak és a Föld forgásának, 31 órája van a feladat elvégzésére, ha feltételezzük, hogy keletről nyugatra halad. Így 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy minden jó gyerekkel rendelkező keresztény otthon esetén kb. egy ezred másodperce van, hogy leparkoljon, lepattanjon a szánról, beugorjon a kéménybe, megtöltse a zoknikat, a maradék cukrot szétszórja a fa alatt, fogyasszon a kitett csemegékből, felmásszon a kéményen át vissza a szánra, és átmenjen a következő házhoz. Feltételezve hogy az említett 91,8 millió megálló egyenletesen oszlik el a föld felszínén (ami persze nem így van, de számításainkhoz ez is megteszi), két ház között átlagosan 1,2 km távolság adódik, a teljes útja pedig 117 millió km, nem számolva azokat a megállókat, amire mindnyájunk rászorul legalább egyszer minden 31 órában, plusz táplálkozás, stb.

4. Ez azt jelenti, hogy a Télapó szánja mintegy 1000 km/másodperces sebességgel repül, a hang sebességénél 3000-szer gyorsabban. Az összehasonlítás kedvéért a leggyorsabb ember alkotta szerkezet, az Ulysses űrszonda mindössze 44,6 km/másodperccel vánszorog, egy hagyományos rénszarvas pedig 25 km-t tesz meg óránként, ha nagyon siet.

5. A szán rakománya egy újabb érdekes elem vizsgálódásunkban. Feltéve, hogy egy gyerek sem kap többet, mint egy közepes LEGO játékot (1 kg), a szán mintegy 321.300 tonnát szállít, nem számítva a Télapót, aki így holtsúlynak minősül. A Földön egy hagyományos rénszarvas 150 kg-ot tud elhúzni. Még ha feltételezzük is, hogy a repülő rénszarvas tízszer ennyit húz (1500 kg-ot), a szán nem indul 8, de még 9 rénszarvassal sem. 214.200-ra van szükség. Ez megnöveli a súlyt (ha magát nem is számoljuk) 353.430 tonnára. Csak az összehasonlítás kedvéért, ez négyszer annyi, mint a világ legnagyobb hajójának, a Queen Elisabeth-nek a súlya.

6. Ha 353.430 tonna 1000 km/másodperces sebességgel halad, az nagy légellenállásba ütközik. Ez felmelegíti a szarvasokat, kb. úgy ahogy az űrhajósok felmelegednek, amikor visszatérnek a Föld légkörébe. A két vezérrénszarvas 14,3 milliárdszor egymillió Joulle energiát nyel el másodpercenként, miközben fülsiketítő zaj hallatszik. Az egész rénszarvassereg 4,26 másodperc alatt ég el. Eközben a Télapó 17.500-szor akkora centrifugális erőnek van kitéve, mint a Föld gravitációja (ez így 17.000 g). Egy 120 kilós Télapó (ami röhejesen kicsi) mintegy 8.207.123 kg-os erővel préselődik majd szánja háttámlájának.

ÖSSZEGEZVE: Ha a Télapó valaha is megpróbált karácsony éjszakáján ajándékot kihordani, mostanára biztos halott szegény.

Ezeket is látnod kell!

Kommentek

Címkék