A vécéülőke-probléma

A nők mindig nyaggatják a férfiakat, hogy hajtsák le maguk után a vécéülőkét. Lássuk a matematikai analízist, hogy mi lenne a legigazságosabb.
Tételezzünk föl egy olyan a háztartást, amiben 1 nő és 1 férfi él. Naponta mindketten 1-szer intézik a nagydolgukat és 4-szer a kicsit.
Ha mindenki úgy hagyja maga után az ülőkét, ahogy használta, akkor 6-szor lehajtva marad, 4-szer fölhajtva. A nőknek az esetek 100 %-ban
lehajtva kell, ezért nekik 60 % az esélyük, hogy számukra kedvezően találják. A férfiaknak ha nagydolgot végezni mennek ki, szintén 60 % az esélye, hogy jól találják, míg ha kicsit, csak 40. Ez utóbbit 4-szeres súllyal kell számítani, így nekik ( 4x0,40 1x0,60 ) / 5 = 44 % az esély a kedvező helyzetre.
Ezt a 44 : 60 arányú igazságtalanságot úgy lehet megszüntetni, ha a férfiak mindig úgy hagyják az ülőkét, ahogy használták, a nők pedig naponta 1-szer felhajtják maguk után.
Ekkor a napi 10 vécéhasználat után az esetek megegyező részében marad felhajtva és lehajtva. Ekkor a nőknek 50 % az esélyük a kedvező helyzetre, a férfiaknak ( 4x0,50 1x0,50) / 5 = 50 %.

Az eredmény érvényes minden olyan családra, ahol megegyezik a - vécét használó - nők és a férfiak száma.

Ezeket is látnod kell!

Kommentek

Címkék